Вкус, който се помни 40 години: Историята на турското кафе

Вкус, който се помни 40 години: Историята на турското кафе
 
“Турско кафе” е името на метода за приготвяне на кафе, открит от турците. Има уникална традиция със своя вкус, мирис, пяна, стил на готвене и поднасяне. Турското кафе е единственият вид кафе, което се сервира с утайка. Каkва е историята на този традиционен вкус?
 
Срещата на турците с кафето
 
Има два различни мита за запознаването на турците с кафето. Първият е, че двама сирийски предприемачи са донесли кафето в Истанбул през 1554 г., а вторият е, че губернаторът на Йемен, Йоздемир паша е донесъл кафе на зърна в Истанбул по време на управлението на Явуз Султан Селим. Смята се, че благодарение на него дворецът се е запознал с кафето. След назначаването на главния кафеджия в дворцовата организация, интересът към кафето нараства с всеки изминал ден.
 
Европа се запозна с кафето благодарение на турците. Европейците са приготвяли и консумирали кафето като турско кафе от много години. С пристигането на венецианците в Истанбул, кафето се пренася във Венеция през 1615 г. Така кафето успява да се превърне в едно от най-популярните напитки в Европа. Първото кафене във Венеция е открито през 1645 г., в Париж през 1643 г., а в Лондон кафенетата се откриват през 1651 г.

Свързани блогове

WhatsApp
-