Нишанташъ – мода, изкуство и лукс.

Нишанташъ  е един от най-популярните квартали на днешен Истанбул и се приема за център на модата, изкуството и луксозното пазаруване.

Името на Нишанташъ датира от Османския период.

Думата „нишанташъ“ е производно от съчетанито на две думи, нишан = знак, прицел  и таш = камък.

В Османската империя, стрелбата с лък е един от най-старите и популярни спортове. 

Историята на тези камъни е свързана с този вид спорт. В стрелбата с лък  се използвли прицелни камъни за изчисляване и определяне разстоянието на изстреляните стрели. На тези прицелни камъни са се написвали най-дългите разстоянията на хвърления лък и на спортната степен на победителя.

Твърди се, че на най- далечните места, където султаните са хвърляли своите стрели, са били издигани прицелни камъни, наричани нишанташъ. От друга страна се казва, че в днешния квартал  Окмейдани ( = Площад на стрелите)  са се провеждали състезания по стрелба с лък.

В Истанбул има много прицелни камъни, особено в Тешвикие, Нишанташи и Окмейдани.  Камъните, които са дали името на Нишанташи са пет на брой и са построени от султаните на съответния период.

Първият камък е построен от Султан Селим III през 1791, намира се в двора на днешната джамия Тешвикие.

Вторият камък,намиращ се в двора на същата джамия е построен от султан Махмуд II през 1811 г. и е запазен много добре до наши дни.

Третият камък -  намира пред Районното полицейско управление Харбие (Harbiye Karakolu) и е построен от султан Абдулмеджит през 1853-1854 г.

Четвъртият камък се намира на  презечната точка на булевардите Тешвикие и Валиконак - султан Абдулмеджит през 1853-1854 г.

Петият камък е построен също от султан Абдулмеджит на бул.Ъхламур (Ihlamur Yolu Caddesi Üzeri,Çınar Apt. Bahçesi).

Смята се, че името на квартала Нишанташъ се формира по време на управлението на султан Абдулмеджит който не само реновира джамията Тешвикие, но и създава нов квартал тук, като насърчава заселването в района. Това си желание той документира , като го гравира върху два монументални камъка намиращи с в двора на джамията.

Името на квартала Тешвикие, което означава „ насърчавам“  е свързано с желанието на султана за урбанизация на този район. Но фактът, че в квартала има толкова много прицелни камъни, неизбежно води до това, сред хората той да започне да се нарича каварталът Нишанташъ, та и до днес.  

Свързани блогове

WhatsApp
-